Strony

sobota, 2 marca 2013

Rybko, rybeczko ...

     Bardzo dobrze nam znana i lubiana makrela w nowej odsłonie... pieczona w piekarniku. Świetna i zarazem tania propozycja na obiad. Upieczona na plasterkach ziemniaków prezentuje się wyśmienicie, wystarczy dodać trochę zielonej sałatki i danie jak z restauracji gotowe. Pamiętaj spojrzeć rybie głęboko w oczy przed zakupem, jak bardzo mętnie na Ciebie patrzy to znaczy, że na długo nie zagości w twym żołądku. 



Składniki:
2 makrele atlantyckie
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, oregano, ostra papryka, 
mielony kminek, mielona kolendra.


Przygotowanie:
  • Obierz ziemniaki, potni je na cienki plastry i ułóż na naoliwionej blasze żaroodpornej.  
  • Ryby oczyść z wnętrzności i płetw (najprościej poprosić o to sprzedawce przy zakupie), dokładnie je umyj.
  • Na tarce zetrzyj cebule oraz skórkę z połowy cytry. Powstałą papkę wymieszaj z przyprawami, sokiem z polowy cytryny oraz posiekanym czosnkiem. 
  • Powstałe nadzienie wpakuj w naciętą rybkę i nie zapomni posmarować ją także z góry oraz poczęstować trochę ziemniaczki. Całość możesz dodatkowo wedle gustu posypać odrobiną soli i pieprzu z góry i okrasić dodatkową oliwą.
  • Przygotowane naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na pół godziny. 
  • Jak rybce oczka wystrzelą to znak, że czas zasiadać do stołu.


SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz