Strony

niedziela, 23 września 2012

szarlotka manna

Jesienny sezon jabłkowy w pełni, dlatego w dzisiejszym poście mam dla Was szybką i banalnie prostą propozycję 
SZARLOTKĘ MANNĄ!

Przygotowanie do pieczenia to tylko 15 minut, a może bardzo poprawić humor :D 



Składniki:
półtora kilo jabłek (mogą być soczyste)
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru (ja dodałam trzcinowego)
szklanka kaszki mannej 
kostka masła
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
łyżeczka proszku do pieczenia




Przygotowanie:

  • Wszystkie jabłka umyć, obrać i potrzeć na tarce z dużymi oczkami (nawet jak mają dużo soku nie trzeba ich odciskać).Wymieszać z łyżeczką cynamonu i cukrem waniliowym. Pozostałe suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia wymieszać i rozsypać z powrotem do trzech szklanek (będą służyły za swego rodzaju miarkę). Masło pokroić na cienkie plasterki, a papierkiem po kostce wysmarować tortownicę. 
  • Na środku tortownicy rozłożyć 1/4 kostki masła (tylko na środek, plasterki nie mają wypełnić całego dna), następnie zasypać pierwsza szklanką suchej masy. Potarte jabłka podzielić na dwie porcje i pierwsza z nich rozłożyć równomiernie na suchej masie. Warstwę jabłek zasypać drugą szklanką suchej masy i przykryć ją pozostałą porcją jabłek. Warstwę jabłek przykryć ostatnia szklanką masy i na wierzchu rozłożyć plastry masła, aby przykryły ciasto (małe dziury i niedoskonałości w rozłożeniu masła niczemu nie szkodzą i tak sie stopi, a kaszka je ładnie wchłonie).
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę (na niskim poziomie w piekarniku lub od połowy pieczenia przełączyć grzanie tylko na dolną część piekarnika, aby nie przypalić chrupiącej skorupki)
  • Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego !






Fotograf: Karolina Śmieja

1 komentarz:

  1. ekstra :) aż ślinka cieknie! no i widzę, że nowy obiektyw się sprawdza :))

    OdpowiedzUsuń