Strony

niedziela, 12 maja 2013

Gamba


    Przygotowanie krewetek to bułka z masłem, ale z czym je jeść? Ja preferuje na sałacie z grillowanymi plastrami pomidorów. Szybka, efektowna sałatka gotowa od zaraz. Masz problem z zakupem krewetek w pancerzach, nie przejmuj się, możesz użyć już obranych (zaoszczędzisz sobie pracy przy jedzeniu).  Najważniejszą gwiazda i tak jest czosnek, to jego magiczna siła nadaje daniu charakteru. Spróbuj już dziś :D




Składniki (na jeden talerz):

Krewetki (ilość wedle uznania i rozmiaru, ja daje 5 w pancerzach na osobę) 
Dojrzały pomidor
Garść sałaty lodowej
Garść roszponki
2 żabki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano
*kawałek bagietki - opcjonalnie


Przygotowanie:

Rozgrzać olej na nieprzywierającej, dużej patelni. Na rozgrzany tłuszcz położyć plastry pomidora, po około 1-2 minutach obrócić przyrumieniony plastry i dołożyć krewetki. Po około kolejnych 2 minutach obrócić krewetki i całość posypać posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i łyżeczką oregano. Uważaj na czosnek, jeżeli zacznie za szybko się rumienić lub przypalać ściągnij patelnie z ognia, smak spalonego czosnku może zepsuć całą potrawę.  Gdy całość nabierze rumianego koloru (maksymalnie 3-4 minuty) wyłożyć na talerz, a pozostały olej przelać przez sitko do kubeczka. Umytą i rozdrobnioną sałatę oraz roszponkę wyłożyć na talerz, następnie położyć na górę grillowane pomidory oraz krewetki. Całość polać powstałym sosem z patelni (nadmiar aromatycznej oliwy można także wykorzystać do maczania bagietki, będącej dodatkiem do sałatki) 


SMACZNEGO !!!


1 komentarz: